begeleiding

Bij het verlies van iemand waarvan je veel houdt, staat je leven compleet op zijn kop. Niets is meer hetzelfde. Rouw en liefde horen bij elkaar. Je rouwt om de liefde die er was en die een andere vorm moet krijgen. Rouwen is een gezonde reactie op verlies. Het (her)vinden van een balans tussen kracht en kwetsbaarheid.

Je kunt ook rouwen om iemand die geen deel meer uitmaakt van je leven, vanwege een verbroken relatie of vriendschap. Ook het verliezen van gezondheid of werk kan heftige rouwgevoelens tot gevolg hebben.

Rouwen zie ik als een zoektocht om een weg te vinden in de chaos van alle veranderingen en gevoelens die er zijn. Het in beweging komen op deze weg is ingewikkeld en kost vaak veel energie. Soms ervaar je de steun van mensen in je omgeving. Vaak is het zo dat deze mensen zelf ook rouwen of niet goed weten hoe ze iets voor jou kunnen betekenen. Dan kan het een stuk lastiger zijn om elkaar te steunen. In dat geval kan het je keuze zijn om eens met een rouw- en verliesbegeleider contact op te nemen.

Er staat geen vaste tijd voor rouw. Ook heel veel jaren na het verlies kan het nog steeds of plotseling opnieuw een grote rol spelen in je leven. Misschien is er eerder geen ruimte geweest om te rouwen en is er sprake van verlaat verdriet. Besef dat het nooit te laat is om er alsnog aandacht aan te geven. Het is mogelijk om je leven lichter te maken, als je er naar durft te kijken.

 

bloem