over Tinie

Mijn naam is Tinie Kämink. Ik heb een praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding. Voorheen werkte ik als pedagogisch adviseur in de kinderopvang. Bij Land van Rouw volgde ik de geaccrediteerde post HBO opleiding Omgaan met verlies. Later vulde ik dit aan met diverse trainingen, o.a.; Verlies in beeld- systemisch werk in beeldtaal, Secure Base Coachen bij De school voor Transitie. Oorspronkelijk ben ik opgeleid tot psychiatrisch verpleegkundige, later gevolgd door de HBO opleiding ortho-agogisch werk. Mijn werkervaring deed ik op in zowel de volwassenen psychiatrie als de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook werkte ik als pedagogisch medewerker in de jeugdhulpverlening en de kinderopvang.

In mijn jeugd maakte ik grote verliezen mee. Mijn broertje en twee zusjes zijn kort voor hun derde levensjaar gestorven aan een erfelijke nierziekte. Dit gebeurde tussen mijn vierde en twaalfde levensjaar.  Veel jaren later ervaarde ik hoe dit gedurende mijn hele leven een grote rol speelde. Ik werd me ervan bewust dat ik te maken had met verlate en gestolde rouw. Later in mijn leven zijn er nog veel andere verliezen geweest. Steeds weer werd daarbij het oude verlies aangeraakt.

Het leverde mij veel op om aandacht te geven aan de rouw uit mijn kindertijd. Het geeft mij lichtheid en levensruimte. Deze ruimte en persoonlijke ontwikkeling zorgde voor de keuze tot een opleiding als rouw- en verliesbegeleider en de start van mijn praktijk De Korenbloem. Met mijn persoonlijke ervaringen als achtergrond kan ik van betekenis zijn voor anderen.
Op vrijwillige basis was ik ruim tien jaar betrokken bij stichting Broederziel, o.a. als bestuurslid. Deze landelijke stichting vraagt aandacht voor het onderwerp: verlies van een broer of zus.

Ik ben getrouwd en moeder van twee zonen en woon in Eindhoven in de wijk Stratum. In mijn vrije tijd zing ik met veel plezier in een wereldmuziekkoor. Verder ga ik graag de natuur in om te wandelen of te fietsen.

In 2013 opende ik mijn praktijk, deze bevindt zich in de serre achter mijn woonhuis. Een lichte ruimte met uitzicht op de tuin.

bloem

Clienten over Tinie


Begeleiding meisje 6 jaar na overlijden zusje:

Moeder: Vanaf het begin voelde ik dat Tinie de aangewezen persoon was om mijn dochter van toen 5,5, jaar te begeleiden nadat ons jongste dochtertje was overleden. O.a. omdat zij een vergelijkbare ervaring heeft gehad in haar jeugd. Tinie was vanaf het begin heel begripvol  en was open om te luisteren naar onze zorgen over ons kind. Als ouder voelde ik me zeer welkom en was zij zorgzaam naar mij en liet zij haar betrokkenheid zien. Ze nam de tijd om de sessies op een natuurlijke manier zonder enige druk af te ronden.

Voordat onze dochter bij Tinie kwam sprak zij een jaar lang dagelijks over haar kleine zusje. Nadat de sessies waren gestart realiseerde ik me dat er dagen waren dat onze dochter niet over haar zusje sprak en het leek erop dat de intensiteit van het verdriet en de rouw wat afnam. De werkvormen tijdens de sessies hadden betrekking op verschillende emoties, in relatie tot het verlies. Juist dat aspect in de begeleiding maakte dat onze dochter ervaarde dat “Tinie-tijd” het moment was waarin zij alle ruimte kreeg om zichzelf te uiten, direct of indirect gerelateerd aan het verlies. Het heeft onze dochter geholpen om met de meest intense gevoelens van rouw om te gaan.

De sessie waarin onze dochter een fotolijst heeft gemaakt met daarin een foto van haarzelf met haar zusje heeft zeer grote waarde. De foto hangt op haar kamer en elke avond kijkt ze daar naar.

Vader: Dank voor jouw grote toewijding en je liefde voor onze dochter en kinderen zoals haar. Erg mooi dat je je hier met zoveel passie voor inzet. Het heeft onze dochter erg geholpen en het is mooi dat ze een mooi boek heeft gemaakt en er aan heeft overgehouden. De foto met het zelfgemaakte lijstje heeft een plek op haar slaapkamer gevonden en daar wordt regelmatig naar gerefereerd.


Begeleiding meisje van 10 jaar na overlijden moeder:

Vader: Ik heb positieve ervaringen met Tinie. Er heerste altijd een warme sfeer en we hebben fijne gesprekken gehad. Tinie heeft mij heel goed geholpen hoe mijn dochter en ik met het verlies konden omgaan. Zij heeft mij handige tips gegeven over de opvoeding en de toekomst samen met mijn dochter.

Oma: Het deed me goed om te zien hoe mijn kleindochter, na het verlies van haar moeder, mijn dochter, na verloop van tijd ontdooide en hoe fijn ze het vond om naar Tinie toe te gaan en bezig te zijn met het maken van o.a. het herinneringsboek.

Tinie werd steeds meer haar vertrouwenspersoon, dat is heel belangrijk geweest voor haar om iemand buiten haar familie zo te kunnen vertrouwen. Het heeft haar geholpen om met andere kinderen weer plezier te kunnen maken. Ook merkte ik dat het op school veel beter ging met haar concentratie.


Begeleiding vrouw 50 jaar met borstkanker en veel zorgen in het gezin:

Ik zat thuis in zak en as en kon mijn verdriet en pijn niet kwijt. Het was en is een zeer warm onthaal in een huiselijke sfeer. Ik kon en kan nog steeds mijn verdriet, boosheid en pijn neerleggen bij Tinie, die geen oordeel heeft. Zij geeft mij veel positiviteit en kracht mee om verder te kunnen. Ik ben sinds oktober 2016 regelmatig te gast bij Tinie en wanneer ik het nodig vind maak ik een afspraak.


Begeleiding aan vrouw 25 jaar na het overlijden van moeder

Door een slechte ervaring in het verleden, was de stap om naar een (rouw)therapeut te stappen erg lastig voor mij. Ik heb mijn weg gevonden naar Tinie. Samen met Tinie heb ik veel gesprekken gehad, waarbij ik tips en ideeën heb gekregen.  Ik heb daar heel veel aan! Dankzij de hulp van Tinie zit ik weer beter in mijn vel en ik kan de tips, ideeën en inzichten toepassen in mijn dagelijkse leven. En als het ooit nodig is, dan weet ik dat ik Tinie altijd een berichtje kan sturen.