Als je te maken krijgt met rouw en verlies in je leven, is dat een harde confrontatie met jezelf en de werkelijkheid van het bestaan. Je ervaart dit vaak zowel in emotioneel opzicht, maar je kunt ook lichamelijke pijn voelen en/of uitgeput zijn. Daarbij komen er vaak ook praktische zaken op je af die je aandacht vragen. Rouwen is vaak een zeer vermoeiende en eenzame bezigheid. Het is een enorme zoektocht om je opnieuw te oriënteren op je eigen leven en je omgeving. Veel lijkt anders te zijn geworden.
hoe werk ik met volwassenen
Het is belangrijk dat er bij onze kennismaking een klik is, waardoor we het gevoel hebben dat we samen verder willen. Naast het luisterend oor voor jou verhaal, geef ik informatie en oefeningen om kennis en inzicht te krijgen in de manier waarop je met rouw omgaat. Ik vind een persoonlijke en warme benadering belangrijk in mijn werk. Dat houdt in dat ik je op een liefdevolle manier wil aanmoedigen en soms ook zal uitdagen.
Rouwen heeft twee kanten, het verlies dat je mee hebt gemaakt en daarnaast gaat het leven ook door. Hoe doe je dat dan? Het is een heen en weer bewegen tussen rouw en toch de ‘gewone’ dagelijkse dingen weer oppakken. Op jouw manier en in jouw tempo. Dat zijn stapjes, klein of groter, naar herstel. Let wel, per dag, per uur, per minuut kan die beweging plaats vinden, door herinneringen, beelden, geluiden, muziek die je raken. Herstel betekent niet dat we iets kunnen fixen, wel dat je door aanmoediging stappen kunt maken die voor jou belangrijk zijn.
Ik bied ook lichaamsgerichte oefeningen aan, om te ontspannen, maar ook om te voelen waar de pijn zit of hoe je emoties naar buiten kunt brengen. We kunnen, als je dat wilt, ook met creatieve materialen aan de slag of al wandelend een gesprek voeren waardoor je letterlijk in beweging komt. Mijn praktijk ligt in een omgeving waar je prettig kunt wandelen.